Haber

Tayvan’ı karıştıran ABD, medya servisine ‘Çin-Küba gizli anlaşması’ iddia servisine yenisini ekledi

ABD basını, Çin ve Kübaaskeri, istihbarat işbirliği konusunda ‘İsimsiz bilgilerle ABD yetkililerine’dayandığı iddia edilen tezlere ısrarla hizmet etmektedir. The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Son derece gizli istihbarattan haberdar ABD’li yetkililere göre Çin, Küba ile bir elektronik telefon dinleme tesisi kurmak için milyarlarca dolarlık bir anlaşma yaptı.hem iddia Havanaikisi birden PekinReddedildiği halde yeni bir iddiada bulundu.

Bu zaman “Eski ve görevli ABD’li yetkililerden edinilen bilgilere göre Çin, Küba’nın kuzey kıyısında ortak bir askeri eğitim tesisi kuracak”WSJ, öneriyor “Bu konudaki görüşmeler ileri aşamada ama sonuçlanmadı” yazdı haberlerde ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimianlaşmayı geciktirmek veya bloke etmek için Havana ile temasa geçti.iddia da ileri sürüldü.

‘Bu inandırıcı ama eksik bilgi, pek bilinmeyen yeni ABD istihbaratında bulundu’ABD’li yetkililer tartışıyor “İlgili makamlar raporlarla ilgili farklı düzeylerde alarma geçti”söylenmiş.

2 haftadan kısa bir süre içinde WSJ iki argüman ileri sürdü, ilki Beyaz Saray Güvenlik Kuruluelektronik casusluk temel anlaşması haberleri için “Kesin değil”dedi, sonra NBC Haberlerinekonuşuyorum Biden yönetiminden bir yetkili “Çin’in zaten Küba’da bir gizli dinleme üssü olduğu için böyle söyledik.”açıklama getirdi.

Her zamanki gibi adı açıklanmayan Biden yönetimi yetkilisi, ‘Küba’da yıllardır bir dinleme üssü bulunan Çin’in, tesisi 2019’da modernize ettiğini ve bunun Biden yönetimine Trump yönetiminden miras kalan bir sorun olduğunu’tartışmak “Bu devam eden bir sorun, yeni bir gelişme değil”vurgu yaptı.

‘ABD’ye nasıl bu kadar yakın olabilir?’

Washington’un iddiaları “Çin birliklerinin ve istihbarat operasyonlarının ABD’ye bu kadar yakın bir konuma konuşlandırılmasından endişe duyuyoruz”da transfer oldu.

Her şeyden önce WSJ’nin ortak askeri üs tartışması üzerine Beyaz SarayVe Küba hükümetiyorum yapmadan, Çin’deki ABD Büyükelçiliği , iddia edilen Çin-Küba müzakerelerine ilişkin önceki açıklamasına atıfta bulunarak. Çin hükümeti bu açıklamada ‘Başka ülkeler hakkında olmayan şeyleri ortaya çıkarma ve karışma iddiasında uzman’onu aradı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ningdünkü basın toplantısında haberi görmediğini söyleyerek İlgili tarafların zamanlarını ve çabalarını karşılıklı güven yoluyla bölgesel barış, istikrar ve kalkınma için yararlı bir şeyler yapmaya odaklayacağını umuyoruz.”söz konusu.

Nitekim Çin’in Batı Yarımküre’deAmerika Birleşik Devletleri’nin tek bir askeri olmamasına rağmen, Asya-Pasifik bölgesinde100’den fazlası Washington’un resmi olarak Çin toprağı olarak tanıdığı 350.000’den fazla asker konuşlandırdı. Tayvan adasında bahsedilmedi. Washington, yabancı ülkelerdeki üsleri ve askerleri ‘Uluslararası düzeni kurallara göre sürdürerek’haklı çıkarır.

Çin-Küba iddiaları, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Devlet Başkanı Xi Jinping, Dışişleri Bakanı China Gang ve Komünist Parti’nin dış politika şefi Wang Yidahil olmak üzere üst düzey Çinli yetkililerle bir araya geldi. Pekin ziyaretineparalel çıktı.

Blinken, başlangıçta Şubat ayında yapılması planlanan ziyaretini, ABD füzelerinin Washington’un casusluk aygıtı olduğunu iddia ettiği bir Çin yüksek irtifa balonunu düşürmesi, ancak Pekin’in sivil bir bilimsel hava gemisi olduğunu ve rotasından saptığını söylemesi üzerine erteledi.

Blinken’in Pazartesi günü tamamladığı ziyaret, ABD Temsilciler Meclisi eski Sözcüsü Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’de Tayvan’ı ziyareti ileKasım ayında G20 zirvesinin Biden-Shi toplantısında kararlaştırılan, dibe vuran Washington-Pekin ilişkilerini soğuk yumuşamaya döndürmeyi amaçlıyordu.

ABD-Küba, Çin-Tayvan ile aynı mesafe

Pekin’in ‘Tek Çin’ politikası uyarınca, Tayvan zaten ABD destekli bir bağımsızlık yanlısı yönetime sahip. Son zamanlarda adada gizlice faaliyet gösterdiği ortaya çıkan ABD birliklerine ev sahipliği yapan Tayvan, Çin anakarasına yaklaşık 161 km uzaklıktadır. Bu kabaca Küba’nın ABD’ye olan uzaklığına eşdeğer.

1902’den beri bağımsız olan Küba, 1959’daki komünist devrimden bu yana ABD ablukası, ambargosu ve yaptırımları altında. Barack Obama’nın başkanlığı sırasındaçok kısa süreli bir normalleşme ve rahatlama yaşadıktan sonra Donald Trump altındaaynı abluka rejiminin dönüşüyle ​​karşı karşıya kaldı. Trump’ın halefi Biden, Obama döneminin Başkan Yardımcısı olmasına rağmenObama’nın yakınlaşma politikası yerine Trump’ın Küba’daki her şeye karşı çıktığı vahşete sadık kaldı.

Bu nedenle Havana hükümeti “Küba halkına karşı bir soykırım ve ekonomik savaş eylemi”Literatürde kınadığı ABD’nin Küba ablukası, “Modern tarihin en kalıcı ticaret ambargosu”denir.

baskale-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu