Haber

İBB ve Akut Afet Gönüllüleri, Maçka Parkı’nda tatbikat yaptı. Akut Vakfı Başkanı Mahruki: “Etkinliğin amacı ikincil riskleri azaltmak”

GAYE ŞEYMA CAN- FAHRETTİN ÖZTÜRK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Akut Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Afet Gönüllüleri Projesi gönüllüleri, Beşiktaş Maçka Parkı’nda tatbikat yaptı. 250 kişinin eğitildiği tatbikatla ilgili konuşan AKUT Vakfı Lideri Nasuh Mahruki, “Bu etkinliğin amacı, vatandaşların deprem sonrası kaos durumunda bilinçli olarak ilk müdahaleyi yapmalarını sağlamak ve ikincil riskleri azaltmaktır.”

İBB, Akut Vakfı iş birliğiyle İstanbul’da olası depreme karşı Afet Gönüllüleri projesini hayata geçirdi. Afet sonrası ilk müdahaleyi ve planlamayı yapabilecek bilgi ve donanıma sahip olmaları için kapsamlı bir eğitimden geçen gönüllüler, proje kapsamında ilk olarak “İlk Müdahale Ekip Eğitimi (IME)” aldılar. Projenin bir diğer eğitim ayağı olan “Toplantı Alanı Organizasyon Eğitimi (TAO)” bugün Beşiktaş Maçka Parkı’nda gerçekleştirildi.

Toplanma Alanı Düzenleme Eğitimi alan gönüllüler, afet sonrası durum değerlendirme, olay yeri yönetimi ve kayıt sistemini işletme becerisi kazandılar. “İlk Müdahale Ekibi” eğitimini tamamlayan gönüllüler, hafif hasarlı binalarda enkaz güvenliği, hasar tespiti, yangına müdahale ve hasar görenlere ilk müdahaleyi sağlama becerileri kazandı.

Tatbikata AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki, itfaiye sağlık görevlileri, çok sayıda arama kurtarma grubu ve gönüllü katıldı. Tatbikatta dönüşümlü olarak toplam 250 kişi eğitildi.

ANKA Haber Ajansı’na tatbikatla ilgili bilgi veren AKUT Vakfı Lideri Nasuh Mahruki, şunları söyledi:

BİR SHAKE SONRASI Senaryomuz Var: Bugün İBB AKOM ile birlikte AKUT Vakfı olarak üç dört aydır devam ettirdiğimiz Buluşma Alanı Gönüllü Eğitimi’ni uygulayacağız. 450 kişiye müdahale eğitimi verdik, 5 bin kişiye de toplanma alanı gönüllü eğitimi veriyoruz. İşte senaryo, bir sarsıntı oldu, toplanma alanına geldiler. Çadırlar orada. Sağda solda yaralılar var, kurtulanlar var, enkaz altında kalmışlar, yaralı görünüyorlar. Buldukları haliyle, ellerindeki malzemeyle bulacaklar, çünkü burada depremden sonra tıbbi bir cihaz bulmak mümkün değil. Hayatta kalanlara sahip olduklarıyla müdahale edecekler. Daha sonra nakliyelerini yapacaklar, tahliye edecekler.

TOPLU AFETLERDE İLK 12-24 SAAT ÇOK DEĞERLİDİR: Toplu afetlerde o depremden sonraki ilk 12-24 saat, yani vatandaşın en savunmasız olduğu ilk gün. Çünkü herkes şok ve panik halinde dışarı çıkıyor ve dışarıda büyük bir düzensizlik ve kaos var. Bu süreçte verdiğimiz eğitimler aslında ilk 12-24 saat odaklı eğitimlerdir. Kaostan kaynaklanan ikincil riskleri en aza indirmeyi hedefliyoruz. Ve o ilk gün yani ilk 12-24 saat içinde vatandaşın toplanma alanına girmesi doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşması, yerel makamları bilgilendirmesi ve olası karışıklıkları önlemesi açısından en değerli zamandır. İnsanoğlu önceden o zamana hazırlıklı olmazsa bu kaosu durduramaz. Halihazırda bu eğitimi almış olan arkadaşlarımız bu kaosu dizginleyip bir sistem, bir düzen kuracak, mahallelinin daha fazla zarar görmesini engelleyecek bir yapı geliştireceklerdir.

EĞİTİMİN AMACI, YETKİLİLER ALANA GELİNCEYE KADAR İLK MÜDAHALEYİ YAPABİLECEK İNSANLAR EĞİTMEKTİR: Bu eğitimin amacı aslında yerel makamlar ona ulaşana kadar o toplanma alanıyla ilgili uzmanlar var, sonuçta görevliler var. Ancak o kaos içinde depreme ne zaman ulaşacakları belli değil. Ancak oradaki kişi fiilen daireden aşağı inecektir. Hızla orada esasen. Yani bu insanlar artık bu farkındalığı geliştirecek ve bu kaostan kaynaklanan ikincil riskleri azaltacak bir sistem oluşturacaklar. Böyle eğitim gördüler.

BİLİNÇLİ MÜDAHALE ÖNEMLİ FAYDALAR SAĞLAYABİLİR: Uzman ekiplerin sayısı sınırlıdır. Aslında arama kurtarma ekipleri bu kadar 50 bin parça enkazla eğitilemez. Böyle bir dünya yok. 50 bin enkazın önüne geçilmeye çalışılıyor. Ancak bizim sorunumuz, bu olası kazaların önüne geçemiyoruz. Bu tür eğitimler, mahalleden eğitim alan istekli kişilerle birlikte çok önemli faydalar sağlayabilir. Çünkü doğal olarak insanlar yardımcı olacaktır. Orada gördüğü soruna müdahale etmek isteyecektir. Ama bunu bilinçsiz yaparsa ek kazalara neden olabilir ve kendini yaralayabilir. Ancak bilinçli yapılırsa çok faydası olabilir.”

“FELAKETTEN SONRA ALINACAK İLK MÜDAHALE VATANDAŞA ÖĞRETİLİYOR”

İBB Afet Gönüllüsü Proje Koordinatörü Rezzak Elazat, tatbikat ve proje sırasında gönüllülerin nasıl müdahale edeceğini şu şekilde anlattı:

“İBB Afete İsteklilik Projesi Maçka Parkı afet tatbikatındayız. Burada triyaj sahasının değerlendirmesini görebilirsiniz. Afet sonrası insanların yaralanmaları ve yaralanmalara ilk müdahale başta olmak üzere mevcut müdahaleler ekibimize gösterilmektedir. Eğitmenlerimizin gönüllerini, onların hakikate yaklaşımlarını, hakikate yaklaşımlarını ve açıkça tüm insanımızın bir çok kurum ve kuruluşla birlikte burada olduğunu gösteriyoruz.

Burada özellikle dikkatimizi çekmemiz gereken husus, buradaki müdahale uygulamalarının profesyonel arama kurtarma ekipmanlarını değil, bu noktada beklenen büyük İstanbul depreminde kesinlikle elimizde hiçbir şey olmadan yapılabilecek müdahaleleri içermesidir. felaket zamanı. Nasıl ki doğada bir şeyler bulmaya, aletler bulmaya ve hayatta kalmaya çalışıyorsak, burada da kentte meydana gelebilecek büyük bir afet sonrasında çevremizdeki kentsel atıkları kullanarak yapılabilecek müdahaleler hakkında burada halkımıza faydalı bilgiler veriliyor, ücretsiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu